FAQ
Lidt om filtyper, formater, farver og skrifttyper.
For at få det bedst mulige resultat, når vi fremstiller varer for dig, er det vigtigt, at du sender materialet i de rigtige filformater. Vi skal typisk bruge følgende til en opgave:
→ Billedfiler
→ Tekst
→ Logo
→ Skrifttype
Krav til billeder og grafik
Det er vigtigt at være opmærksom på opløsningen i billeder der skal trykkes. Ved at bruge korrekt PPI undgår du, at din tryksag bliver kornet og uskarp.
Til tryksager anbefaler vi at billederne skal være i 300 PPI. PPI står for Pixel Per Inch – og angiver hvor mange prikker/pixel billedet består af pr. tomme. 300 PPI svarer til 118 prikker pr. centimeter. Det betyder, at hvis et billede skal gengives i f.eks. 10 x 15 cm skal opløsningen helst være på 1180×1770 (10×118 og 15×118) pixel eller mere.
Skal billedet bruges til en stor plakat, en roll-up eller lignende, der betragtes på større afstande, kan vi nøjes med en opløsning på mellem 60 og helst 100 PPI. Bannere og andre større print som skal læses på flere meters afstand kræver endnu lavere PPI.
Undgå at lave tekster i billedfiler, da teksten let bliver uskarp i kanten eller grumset i farven.
Sender du os det færdige layout i et billedformat eller en PDF, er det vigtigt at filerne ligger i CMYK-farver. Sender du os “løse” billeder, som vi skal arbejde videre med, foretrækker at vi få billedfilerne i RGB-farver. Undlad at indsætte det i f.eks. Word eller andre programmer før du sender det.
Egende filtyper til logoer
Vektorgrafik er klart at foretrække til tekster, stregtegninger og logoer. Filerne kan skaleres uendeligt. Her er det vigtigt at arbejde i CMYK-farver og du bør konvertere tekst til kurver (“outline”) før du sender os filen. Send filerne enten i AI (Adobe Illustrator), eps eller i PDF-format.
Tekster og farver
Som tommelfingerregel kan en tekst der er mindre end 6-8 punkt ikke trykkes i en farve der består af en blanding af de fire CMYK-farver, da rasteret som gengiver farven, gør bogstaverne utydelige. Her må man vælge en ren farve (f.eks. en ren sort: C=0 M=0 Y=0 K=100). Dette gælder også for stregtegninger. Skal en flade i trykket være sort, anbefaler vi generelt at denne farve defineres som C=60 M=40 Y=40 K=100.
Mærker i PDF’en
Når du genererer din PDF skal du i de fleste tilfælde alene vælge at vise Skæremærker (crop marks) og have 3 mm til Beskæring (bleed). PDF’en skal generes med profilen Fogra39 hvis den skal trykkes på papir af god kvalitet, med den glat overflade (kridering).
Filtyper
JPG
JPG-formatet er et meget udbredt billedformat. Når man gemmer i JPG-format bliver billedet komprimeret. Og hver gang du retter i filen og gemmer den igen, bliver den komprimeret yderligere. Jo mindre filen fylder jo dårligere bliver kvaliteten. Gem derfor altid i maksimumkvalitet. Når først billedet er gemt i lav kvalitet, kan detaljerne ikke genskabes. Gem hellere billedet i enten TIF eller PSD (se herunder).
TIF
Når man gemmer billeder i TIF-format, kan data også komprimeres, dog ikke i nær samme grad som med JPG-filer. Til gengæld er komprimeringen ikke destruktiv som ved JPG, hvilket vil sige at billededata gendannes når filen åbnes.
PSD
PSD er Adobe Photoshops billedformat. Det giver bl.a. mulighed for at lægge enkeltelementer i lag, hvilket gør det muligt for os at arbejde videre med materialet.
Skrifttyper
Hvis du ønsker at vi bruger en specifik skrifttype til at designe jeres produkt, beder vi dig oplyse os navnet på denne – men bedst er det at vedhæfte en fil med selve fonten.
Skabeloner
Du har også mulighed for at få tilsendt en skabelon, som du eller din grafikker kan arbejde ud fra, men husk, at priserne i vores Skab-dit-eget-sortiment er inklusive opsætning og op til tre korrekturer, så du behøver ikke levere materialet trykklart.
FSC®-certificering
På mange af vores varer tilbyder FSC®-certificering. Det betyder, at papiret stammer fra ansvarligt skovbrug og andre kontrollerede kilder. FSC-mærket er en garanti for, at natur og sociale forhold bliver taget i betragtning gennem hele værdikæden – fra skoven til det færdige trykprodukt.
Læs mere om FSC-certificeringen på den officielle hjemmeside: https://dk.fsc.org/dk-dk