gronlunds_banner_mock-up_2

Lidt om filtyper, formater, farver og skrifttyper

For at få det bedst mulige resultat, når vi fremstiller varer for dig, er det vigtigt, at du sender materialet i de rigtige filformater. Vi skal typisk bruge følgende til en opgave:

 • Billedfiler

 • Tekst

 • Logo

 • Skrifttype

Krav til billeder og grafik
Det er vigtigt at være opmærksom på opløsningen i billeder der skal trykkes. Ved at bruge korrekt PPI undgår du, at din tryksag bliver kornet og uskarp.

Til tryksager anbefaler vi at billederne skal være i 300 PPI. PPI står for Pixel Per Inch – og angiver hvor mange prikker/pixel billedet består af pr. tomme. 300 PPI svarer til 118 prikker pr. centimeter. Det betyder, at hvis et billede skal gengives i f.eks. 10 x 15 cm skal opløsningen helst være på 1180×1770 (10×118 og 15×118) pixel eller mere.

Skal billedet bruges til en stor plakat, en roll-up eller lignende, kan vi nøjes med en opløsning på mellem 60 og helst 100 PPI. Bannere og andre større print som skal læses på flere meters afstand kræver endnu lavere PPI.

Undgå at lave tekster i billedfiler, da teksten let bliver uskarp i kanten eller grumset.

Sender du os det færdige layout i et billedformat eller en PDF, er det vigtigt at filerne ligger i CMYK-farver. Sender du os “løse” billeder, som vi skal arbejde videre med, foretrækker at vi få billedfilerne i RGB-farver. Undlad at indsætte det i f.eks. Word eller andre programmer før du sender det.

Egende filtyper til logoer
Vektorgrafik er klart at foretrække til tekster, stregtegninger og logoer. Filerne kan skaleres uendeligt. Her er det vigtigt at arbejde i CMYK-farver og du bør konvertere tekst til kurver (“outline”) før du sender os filen. Send filerne enten i AI (Adobe Illustrator), eps eller i PDF-format.

Tekster og farver
Som tommelfingerregel kan en tekst der er mindre end 6-8 punkt ikke trykkes i en farve, da rasteret som gengiver farven, gør bogstaverne utydelige. Her må man vælge en ren sort farve (C=0 M=0 Y=0 K=100). Dette gælder også for stregtegninger. Skal en flade i trykket være sort, anbefaler vi at denne farve defineres som C=60 M=40 Y=40 K=100.

Mærker i PDF’en
Når du genererer din PDF skal du i de fleste tilfælde alene vælge at vise Skæremærker (crop marks) og have 3 mm til Beskæring (bleed). PDF’en skal generes med profilen Fogra39.

Filtyper

JPG
JPG-formatet er et meget udbredt billedformat. Når man gemmer i JPG-format bliver billedet komprimeret. Jo mindre filen fylder jo dårligere bliver kvaliteten. Gem derfor altid i maksimumkvalitet. Når først billedet er gemt i lav kvalitet, kan detaljerne ikke genskabes.

TIF
Når man gemmer billeder i TIF-format, kan data også komprimeres, dog ikke i nær samme grad som med JPG-filer. Til gengæld er komprimeringen ikke destruktiv som ved JPG, hvilket vil sige at billededata gendannes når filen åbnes.

PSD
PSD er Adobe Photoshops billedformat. Det giver bl.a. mulighed for at lægge enkeltelementer i lag, hvilket gør det muligt for os at arbejde videre med materialet.

Skrifttyper
Hvis du ønsker at vi bruger en specifik skrifttype til at designe jeres produkt, beder vi dig oplyse os navnet på denne – men bedst er det at vedhæfte en fil med selve fonten.

Skabeloner
Du har også mulighed for at få tilsendt en skabelon, som du eller din grafikker kan arbejde ud fra, men husk, at priserne i vores Skab-dit-eget-sortiment er inklusive opsætning og op til tre korrekturer, så du behøver ikke levere materialet trykklart.

Forkortelser og tekniske termer

 • FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. Du finder FSC-mærket på produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed. Det kan du, fordi der i en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og har ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.
 • GOTS er en forkortelse for Global Organic Textile Standard. GOTS er en international økologisk mærkning af tøj og tekstiler, der skal sikre bæredygtighed i hele produktets livscyklus. For at blive GOTS certificeret er det et krav, at mindst 95 procent af materialet er økologisk. Der er desuden strenge krav til en lang række processer i hele værdi- og forsyningskæden. Lige fra forarbejdning, produktion, indpakning, mærkning, handel og forsendelse. Derudover der der både miljømæssige krav og krav om social ansvarlighed. Her kan du læse mere om standarden.
 • Keramik er en fællesbetegnelse for produkter af brændt ler. Når leret brændes fordamper vandet mellem lerkrystallerne. Når det udsættes for temperaturer over 500 grader nedbrydes lerkrystallerne og krystalvandet forsvinder.
  Keramik er ikke gennemsigtig som porcelæn, men holder bedre på varmen, blandt andet pga. den større tykkelse. Krus fremstillet i lertøj er mere holdbare end porcelænskrus.
 • Lasergravering er en teknik hvor en tekst eller et logo kan brændes ned i et materiale – typisk træ eller kork. Her skal man være opmærksom på, at når man på denne måde brænder i træet, kan der være stor variation i det endelige resultat pga. træets naturlige variantion i tæthed.
 • Moiré er inden for trykketeknik et uønsket rosetmønster i trykbilledet pga. uhensigtsmæssig rasterdrejning i en eller flere farver. Det er et mønster eller en optisk effekt, som opstår, når to jævne, fine mønstre, ofte i form af tætte gitterlinjer eller rasterbilleder, bliver lagt over hinanden og interfererer, det vil sige sammen danner et tredje mønster eller tegning.
 • Porcelæn er et keramisk produkt af kaolin, kvarts og feldspat, formet, tørret og derefter brændt ved 900-1600 °C. Hvidt porcelæn er lysgennemtrængeligt.
  Porcelæn er ikke så isolerende som lertøj/keramik og er mindre holdbart end keramik.
 • rPET er en forkortelse af “recycled polyethylenterephthalat” og er altså genanvendt plastik, typisk fra plastikflasker og lign. Det egner sig godt til at fremstille tekstiler til f.eks. beklæding, tasker og paraplyer. Flaskerne knuses og omsmeltes til en slags garn der kan væves. Derved spares henved 80% energi sammenlignet med konventionelle plastfibre.
 • Øko-tex 100 er en standard inden for tekstiler med øgenavnet “tiltro til tekstiler”. Den sikrer bæredygtighed og kan sættes på produkter, der lever op til de krav, der er fastsat i standarden. Læs mere om Øko-tex her: http://www.okotex.dk/om-oeko-tex/