gronlunds_banner_mock-up_2

Lidt om filtyper, formater og skrifttyper

For at få det bedst mulige resultat, når vi fremstiller varer for dig, er det vigtigt, at du sender materialet i de rigtige filformater. Vi skal typisk bruge følgende til en opgave:

  • Billedfiler

  • Tekst

  • Logo

  • Skrifttype

Egnede filtyper til billeder
Det er vigtigt at være opmærksom på opløsningen i billeder der skal trykkes. Hvis et billede skal gengives i f.eks. 10 x 15 cm skal opløsningen være på minimum 1200×1800 pixel. Undgå at lave tekster i billedfiler, da teksten let bliver uskarp i kanten eller grumset.

Sender du os det færdige layout i et billedformat, er det vigtigt at filerne ligger i CMYK-farver. Hvis vi skal arbejde videre med dine billeder, så send os billedfilen i RGB-farver – undlad at indsætte det i f.eks. Word eller andre programmer før du sender det.

 JPG
JPG-formatet er et meget udbredt billedformat. Når man gemmer i JPG-format bliver billedet komprimeret. Jo mindre filen fylder jo dårligere bliver kvaliteten. Gem derfor altid i maksimumkvalitet. Når først billedet er gemt i lav kvalitet, kan detaljerne ikke genskabes.

TIF
Når man gemmer billeder i TIF-format, kan data også komprimeres, dog ikke i nær samme grad som med JPG-filer. Til gengæld er komprimeringen ikke destruktiv som ved JPG, hvilket vil sige at billeddataene gendannes når filen åbnes.

PSD
PSD er Adobe Photoshops billedformat. Det giver bl.a. mulighed for at lægge enkeltelementer i lag, hvilket gør det muligt for os at arbejde videre med materialet.

Egende filtyper til logoer
Vektorgrafik er klart at foretrække til tekster, stregtegninger og logoer. Filerne kan skaleres uendeligt. Her er det vigtigt at arbejde i CMYK-farver og du bør konvertere tekst til kurver (“outline”) før du sender os filen. Send filerne enten i AI (Adobe Illustrator), eps eller i PDF-format.

Skrifttyper
Hvis du ønsker at vi bruger en specifik skrifttype til at designe jeres produkt, beder vi dig oplyse os navnet på denne – men bedst er det at vedhæfte en fil med selve fonten.

Skabeloner
Du har også mulighed for at få tilsendt en skabelon, som du eller din grafikker kan arbejde ud fra, men husk, at priserne i vores Skab-dit-eget-sortiment er inklusive opsætning og op til tre korrekturer, så du behøver ikke levere materialet trykklart.

Forkortelser og tekniske termer

  • Øko-tex 100 er en standard inden for tekstiler med øgenavnet “tiltro til tekstiler”. Den sikrer bæredygtighed og kan sættes på produkter, der lever op til de krav, der er fastsat i standarden. Læs mere om Øko-tex her: http://www.okotex.dk/om-oeko-tex/
  • FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir. Du finder FSC-mærket på produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed. Det kan du, fordi der i en FSC-skov ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og har ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.
  • Moiré er inden for trykketeknik et uønsket rosetmønster i trykbilledet pga. uhensigtsmæssig rasterdrejning i en eller flere farver. Det er et mønster eller en optisk effekt, som opstår, når to jævne, fine mønstre, ofte i form af tætte gitterlinjer eller rasterbilleder, bliver lagt over hinanden og interfererer, det vil sige sammen danner et tredje mønster eller tegning.